fredag 18. mars 2011

Bruk NLP-metoden for å endre negative tanker.

(Foto: http://www.slowdown.no/)
Ubehagelige opplevelser festner seg ofte i tankene våre som bilder. Igjen og igjen ser vi det som skjedde som en film i oss. Men slike bilder kan du endre i tankene dine, slik at  den negative kraften fra bildet blir fjernet.
Gjør ubehagelige bilder mindre
  1. Lukk øynene og forestill deg bevisst det ubehagelige bildet. Samtidig vil negative følelser oppstå i deg. Gjør deg bevisst disse følelsene og tillat dem et øyeblikk, selv om det er ubehagelig.
  2. Forestill deg deretter et lite svart og hvitt fjernsyn som står til venstre nede ved føttene dine.
  3. Nå tar du det ubehagelige bildet og skyver det til fjernsynet, slik at du kan se bildet på skjermen på fjernsynsapparatet, lite og i  svart/hvitt. Hvis du ønsker det kan du også skyve fjernsynet langt bort fra deg slik at du kan knapt ser det. Hvordan endrer følelsen seg som du forbinder med erfaringen? Deretter åpner du øynene og beskjeftiger deg med noe annet.
  4. Gjenta trinnene en til tre ganger til du merker at forandringene fra det opprinnelige bildet til bildet på fjernsynet skjer automatisk, og du også føler deg vel når du tenker på de ubehagelig opplevelsene fra tidligere.

Brenn ubehagelige bilder

  1. Lukk øynene igjen og hent frem det negative bildet i tankene. Føl bevisst følelsene  du forbinder med bildet.
  2. Tenn i tankene dine en fyrstikk og hold den bort til det ubehagelige bildet. Se hvor sakte det starter å brenne i et hjørne, hvordan flammen langsomt  spiser seg igjennom hele bildet, slik at bildet blir ødelagt mer og mer av flammen og det til slutt kun er litt svart aske tilbake.
  3. Tenk deg en vind som blåser igjennom forestillingen din og bærer bort den svarte asken av bildet ditt, og lar deg være tilbake uten den ubehagelige opplevelsen. Deretter åpner du øynene dine og beskjeftiger deg kort med noe annet.
Gjør ubehagelige bilder mørke
  1. Lukk øynene igjen. Se på nytt på det ubehagelige bildet. Vær oppmerksom på dine følelser, selv om det gjør vondt.
  2. Forestill deg hvordan bildet blir mørkere og mørkere som om du sakte skrur ned lysstyrken til knappen på fjernsynet – så lenge at du ikke gjenkjenner bildet.
  3. Gjenta denne øvelsen inntil det ubehagelige bildet mister sin intensitet og virkning. Da gjør det ikke vondt lenger.
www.slowdown.no

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar